marți, 18 octombrie 2011

Abuz


Pentru ca sunt un sustinator convins, si pentru ca unii oameni trebuie ajutati. Si pentru ca alti oameni trebuie opriti.

Leapsa asta porneste de la mine. Pentru ca in curand voi participa activ la saptamana ANTI BULLYING. In sensul americanesc si nu numai al titlului. Asa ca, pentru a arata ca noi, bloggeri cei duri din spatele tastaturii, suntem si noi oameni, si am fost odata prin scoala, si ca sa ne aratam sustinerea pentru cei mai nefericiti, desi in Romania operatiunea de BULLY, respectiv hartuire (zic io) nu este chiar asa de inradacinata.

Ca urmare, voi raspunde sincer la cateva intrebari si voi ruga frumos toti ceilalti oameni care inteleg si sustin initiativa sa primeasca si paseze leapsa.Leapsa e gratis.

1. Ai fost vreodata hartuita de colegi?

Da. De anumiti colegi din scoala generala. La inceput. Ulterior, pe cativa i-am ciomagit iar altora le-am dat clasa. Nu am mai avut probleme de cand am spart tabla cu capul unui coleg. Asta era intr-a doua sau a treia, deci nu pot spune ca am avut chiar probleme de genu’ asta in scoala generala.

In liceu am avut o singura experienta cu boul comunal ca sa zic asa, dar a fost atat de ridicola incat nu mi-am preocupat micuta materie cenusie. Sunt sigura ca viata i-a aratat cam ce se intampla cu baieteii de genu’ ala  :)

In facultate nu mai era vorba de hartuiala. Existau ironii fine intre diferite „doamne“ dar nimic notabil si nimic cu adevarat vatamator.

2. Ai vazut vreodata colegi hartuiti de alti colegi?

Da, si in scoala generala si in liceu. In general hartuirea era doar verbala si in majoritatea cazurilor, victime erau cei mai putin sociabili copii. Si cei care hartuiau erau in haita. Era cam jenant pentru un om sa vada asa ceva.

In principiu, cei care isi permiteau sa hartuiasca pe altii aveau o parere extraordinara despre ei insisi si li se parea ca sunt minunati pe multe planuri si implicit mai destepti decat ceilalti.

In marea lor majoritate, erau prea stupizi, banali si anosti ca sa faca ceva deosebit cu viata lor. “Timpul imi va da dreptate”

3. Ai luat vreodata apararea colegilor hartuiti?

Nu tin minte sincer decat de prin liceu. Nimic eroic, doar intorceam anumite afirmatii. Nu prea sunt erou in general, dar nu imi place porcaria cu aia multi si mari care se iau de ala mic. Ma frustreaza. Sa fie parte egala si consider ca nu e nevoie sa ma implic in duel. Dar tu cu pusca si ala cu mana goala, nu e corect si nu prea am permis in jurul meu.

4. Ai vazut pe altii sa sara in apararea colegilor hartuiti?

Da, in grupul meu de prieteni mai era o persoana care s-a implicat activ de mai multe ori.

5. Ai vre-un mesaj pentru toti copii care sunt in momentul asta hartuiti verbal sau fizic de altii, marginalizati si umiliti in sistemul de educatie romanesc?
 
Copii, stati calmi si drepti.

Nu taceti.
Aparati-va punctul de vedere si luptati sa va aparati ideile si corpul, daca este cazul.
Nu acceptati sa deveniti victime, nu ganditi ca niste victime.
Faceti-va prieteni. Adevarati. Care sa va sustina si ajute.
Evitati pe cat posibil conflictele fizice.
Cereti ajutor de la adulti daca situatia devine grava.

SI FOARTE IMPORTANT,

Nu dati prea mare importanta la parerea altora. Aceia care sunt fabulous de populari ajung vanzatori, iar cei de care rad acum sunt doctori, avocati, ingineri. Viata mi-a aratat, ca oamenii care ma priveau de sus au ajuns sa lucreze pentru mine.

Importanta e parerea prietenilor, si celor dragi. De acestia sa va pese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu